
Personligt med Peter Bernhardsson
Berätta om dig själv!
Jag är född 1982 i Stjärnhov där jag också växte upp med en yngre bror. Pappa arbetade först på fabrik i Sparreholm och senare på olika HVB-hem. Mamma jobbade på kontor i Stockholm.
Efter grundskolan i Stjärnhov och Gnesta blev det samhällsprogrammet på Tessinskolan i Nyköping. Då flyttade jag också hemifrån till en lägenhet i Nyköping. Efter studenten och lumpen flyttade jag till Uppsala för att läsa historia och tyska. På loven jobbade jag extra med transport och logistik på en fabrik i Stockholm. Efter ett tag började jag på lärarutbildningen, mest för att det var ett sätt att få nån nytta av det jag hade pluggat. Jag hade också haft flera historielärare som jag verkligen gillade så det kanske också påverkade.
Jag blev färdig gymnasielärare 2008 och ganska snart efteråt fick jag erbjudande om att komma tillbaka till lärarutbildningen som assistent. Jag fick också möjlighet att skriva en avhandling om förhållandet mellan offentlig och privat undervisning. Nu har jag jobbat på lärarutbildningen i 15 år med undervisning, forskning och samverkan med skolhuvudmännen.
Under tiden i Uppsala gifte jag mig också med min flickvän från gymnasiet och fick barn. När det var dags för äldsta dottern att börja skolan bestämde vi oss för att lämna stan och flytta ut på landet. Vi köpte ett hus utanför Stjärnhov och sedan 2016 bor jag hemma i Sörmland igen med fru och tre döttrar.
Vad födde ditt politiska engagemang?
Jag kommer från en ganska samhällsengagerad familj där alla varit aktiva i föreningar av olika slag och samhällsfrågor alltid diskuterats. Många har också varit engagerade i politiken och facket, så det finns ju i bakgrunden.
Mitt eget politiska engagemang väcktes under gymnasietiden i slutet av 90-talet. Många av de jag hängde med då var politiskt intresserade och engagerade, egentligen på hela skalan från Ung Vänster till MUF. Mina idéer om vad samhället borde vara och vårt ansvar för varandra låg definitivt närmast socialdemokraterna så för mig blev det SSU. Och sen har jag varit aktiv, från Nyköping till Uppsala, till Gnesta och nu tillbaka till Nyköping.
Finns det några politiska frågor du brinner lite extra för?
Utbildning och sjukvård. Jag är övertygad om att brister i sjukvården, precis som i skolan, alltid drabbar de svagaste och de med störst behov mest. Det driver mitt engagemang.
Om du fick bestämma en politisk reform som blir verklighet imorgon, vad skulle det vara? Bry dig inte om vad det kostar.
Då är det att inkludera tandvården i högkostnadsskyddet. Det svarar nog varenda socialdemokrat.
Vilka är dina främsta politiska förebilder och varför?
Mina viktigaste förebilder är nog inte de kända namnen. Jag är mer påverkad av vanliga människor jag har mött inom politiken och som imponerat på olika sätt, genom kunskaper, engagemang, ideologi, kommunikation eller ledarskap osv.
Om du inte var politiker vad skulle du vilja arbeta med då?
Jag är ju lärare och trivs med det.
Vad gör du helst en ledig dag?
Då bygger jag på huset eller jobbar i trädgården. Just nu bygger jag en stenmur som växer alldeles för långsamt.
Dina fritidsintressen?
Nu är det huset och politiken som tar den mesta tiden.
Vad är det bästa med att vara regionpolitiker i Sörmland?
Det är såklart en mäktig känsla när man tänker på att man företräder och arbetar för en stor grupp sörmlänningar. Att människor man aldrig träffat ändå gett oss förtroendet att företräda deras intressen.
Att sedan få chansen att arbeta heltid med frågor man brinner för är fantastiskt.
Finns det något politiskt beslut du fattat som du är särskilt stolt över?
Då måste jag säga beslutet på partikongressen 2021 om vinstjakten i svensk välfärd. Speciellt som lärare kändes det som ett viktigt steg för att börja städa upp inom skolvärlden.
Vad ser du som Region Sörmlands största utmaning/ viktigaste fråga för de kommande åren?
Det är tyvärr den ekonomiska situationen. Här måste man prioritera hårt för att få kontroll över ekonomin så snabbt som möjligt. Regionen har andra utmaningar, som att kunna rekrytera personal, att korta vårdköer osv, men allt det kräver att vi har de ekonomiska resurserna.
Vad är dina bästa råd till någon som är nybörjare i politiken och som nyss har engagerat sig?
Det behövs en vilja och ett intresse att lära sig i politiken, och där har partierna också en viktig funktion. Så kräv av ditt parti att du får stödet, förklaringarna och utbildningen du vill ha. Alla politiska frågor brukar vara mer komplicerade än man först trodde, men mer intressanta också.
Underskatta inte de tråkiga detaljerna. Rätt beslut måste tas på rätt sätt, annars håller det inte.
10 snabba frågor:
Favoriträtt?
Isterband med stuvad potatis och rödbetor.
Favoritplats i Sörmland?
Badklipporna vid Båven eller ekhagarna vid Ånhammar. Delad förstaplats för dem.
Drömresa du gjort eller vill göra?
Jag gillar bilsemestrar. Särskilt att bara åka utan att ha planerat allt i förväg och se var man hamnar. De bästa resorna har varit i bergen i norra Italien där morfars släkt kommer från.
En drömresa är annars att köra genom hela Sverige, upp till Treriksröset.
Bästa bok/böcker/favoritförfattare?
Den bok jag läst flest gånger är Peter Englunds Ofredsår. Annars blir det mest politik och forskning jag läser.
Serier du rekommenderar?
Babylon Berlin, Händelser vid vatten, True Detective.
Ditt favoritämne i skolan?
Historia.
Har du något favoritdjur?
Katter.
Sport – har du något favoritlag?
Stjärnhovs IK. Självklart.
Musik du gillar?
Växlar. Men Winnerbäck är alltid med.
Något TV-program du sällan missar?
Bäst i Test och På Spåret med barnen.