Fler statliga jobb behövs i Sörmland

Sörmland är Sveriges mest underrepresenterade län när det gäller andelen statliga jobb. Trots att staten är en av landets största arbetsgivare med närmare 400 000 anställda, fördelade över olika myndigheter och statliga bolag, placerar sig Södermanland längst ner på listan över län med statligt anställda. Denna obalans är inte bara orättvis; den är ett hinder för länets utveckling och måste rättas till. Det menar Fredrik Olovsson, riksdagsledamot och ordförande i Socialdemokraterna Sörmland. I ett pressmeddelande till lokalmedia uppmärksammar han problematiken med att Sörmland återfinns i den absoluta botten om antal statliga arbeten per capita, Det visar den rapport som Olovsson låtit Riksdagens Utredningstjänst ta fram.

Statens närvaro som arbetsgivare är av stor betydelse för såväl medborgare som regional utveckling. Trots detta är Södermanland det län i Sverige som har den lägsta andelen statliga jobb, något som tydligt framgår i en rapport som Riksdagens Utredningstjänst (RUT) gjort på uppdrag av s-riksdagsledamoten Fredrik Olovsson

– Rapporten visar att trots en ökning av statliga jobb totalt så ligger Södermanland fortsatt i botten av statistiken. De senaste försöken att flytta statliga jobb till Sörmland, som Strålsäkerhetsmyndighetens flytt till Katrineholm var väldigt bra men har inte varit tillräckliga. Nu har den SD-ledda regeringen tvärtom beslut att flytta myndighetsledning från Katrineholm. Det är en oroande varningssignal, säger Fredrik Olovsson.

Det är viktig för länets utveckling att det finns en mångfald av arbetsplatser och de statliga jobben är en del av det

Han vill i stället se ett nytt program för att säkerställa att fler statliga jobb placeras i Sörmland. Olovsson menar att förutsättningarna för statlig verksamhet i länet är mycket goda, och behovet av fler arbetsplatser är stort.

– Det är viktig för länets utveckling att det finns en mångfald av arbetsplatser och de statliga jobben är en del av det. Dessutom finns det goda möjligheter att sänka kostnader genom att lokalisera jobb även i Sörmland, säger Fredrik Olovsson.

Enligt rapporten r det stora skillnader mellan olika län när det gäller andelen statligt anställda. Norrbotten, Uppsala och Gotland har de högsta andelarna, medan Södermanland konsekvent har legat i botten.

Fredrik Olovsson uppmanar nu regeringen att inte bara stoppa flytten av statliga jobb från länet, utan att aktivt arbeta för att fler statliga myndigheter och verksamheter etableras i Sörmland.

De senaste försöken att flytta statliga jobb till Sörmland, som Strålsäkerhetsmyndighetens flytt till Katrineholm var väldigt bra men har inte varit tillräckliga. Nu har den SD-ledda regeringen tvärtom beslut att flytta myndighetsledning från Katrineholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook Twitter Email